Onderwijslocatie
Tussenvoorziening Expertisecentrum

Leerlingenpagina

Mediawijs

OPDC op 1e plaats in Media Masters

We zijn deze maand zeer succesvol gestart met de landelijke week van de mediawijsheid. Alle klassen van het OPDC zijn in de landelijke top 10 van het spel Media Masters geëindigd en klas 2B zelfs op de 1e plaats van de 50 scholen die er meededen. Trots als we altijd zijn op ze, hebben de leerlingen gisteren mogen genieten van een heerlijke traktatie. De einduitslagen staan op https://www.mediamasters.nl/winnaars/

Jordi van der Werf, oud-OPDC’er en nu met een succesvol filmproductiebedrijf,  wist met volle overgave te vertellen over de voors en de tegens van de sociale media.


Biologieles

Werken met microscopen

Tijdens een biologieles hebben leerlingen van het OPDC gewerkt met microscopen waarbij ze naar cellen van dieren en planten hebben gekeken. Onderstaand een aantal foto’s en de ervaringen van onze leerlingen.

 

Thijs en Dimitri

Thijs, 1C1

Tijdens de biologieles hebben we met microscopen gewerkt. Ik bekeek een super klein plantje. dit vond ik super interessant

Dimitri, 1C1

Vandaag hadden we een leuke les waarin we mochten werken met de microscoop en ik heb allerlij bacteriën gezien en cellen. En ik heb er veel van geleerd! ik vind biologie wel leuk, maar vooral als we met de microscoop mogen werken! ik hoop dat we nog een paar lessen met de microscoop werken, want dan kan ik misschien nog meer leren.

 

Dorian

Dorian, 1C1

Bij biologie hebben we met een microscoop naar cellen van planten en dieren gekeken hier keek ik naar een cel amoebe een één cellige het was even zoeken maar toen ik de amoebe had gevonden was het heel mooi. Als je zonder een microscoop naar een preparijdt met een amoebe er in kijkt zie je niks en dat is wat ik er zo wonderbaarlijk aan vind.

 
Ryan en Daymiano

Ryan en Daymiano, 2A1

Met biologie kregen wij een kippenhart die mochten wij open snijden en kijken hoe het er van binnen uit zag. We zagen de boezem, twee kamers, hartkleppen en de aorta. We vonden het en interessante opdracht .
Rik

Rik Vos, 1A2

Wij hebben vandaag een preparaat gemaakt om cellen te bekijken. Het is interesant om cellen te zien. Dat zie je soms op tv maar vandaag kon ik in het echt bekijken. We hebben kleurstof met een velletje ui gebruikt en daarna en velletje van bleekselderij. Het was heel cool om te zien.

 

 

 

 


Kerstactiviteiten

Kerstactiviteiten vrijdag 21 december 2018

kerst-2018-paardrijden2kerst-2018-bowlen3

Op de vrijdag voor kerst waren er vele activiteiten georganiseerd voor onze leerlingen. Vooraf kon gekozen worden aan welke activiteit je wilde meedoen. Helaas was het erg slecht weer. Het mountainbiken kon daarom niet doorgaan.

De andere buitenactiviteiten gingen wel door.  De leerlingen konden kiezen uit mountainbiken, skiën, paardrijden, zwemmen, bowlen, koken gamen en klimmen. Het enthousiasme was groot. Aan het einde van de morgen kon dan worden teruggekeken op een zeer geslaagde “laatste dag voor de kerstvakantie”.

kerst-2018-klimmen

kerst-2018-koken

 

 

 

 

 

 

 

Excursie naar Den Haag

De regenbui van woensdag 28 maart 2018.

den-haag-mrt-2018-07-tn’s Morgens om kwart over acht op de fiets van huis. Het regent nog niet zo hard, maar je wordt er wel nat van. Een echt gereformeerd buitje, zoals één van mijn collega’s fijntjes opmerkte. Gelukkig kun je je er op kleden, dus eigenlijk niets aan de hand.

Meer dan twee en half uur treinen met leerlingen uit klas 2C1 en de Symbiosegroep richting Den Haag. Het doel:  een kennismaking met de politiek in al haar facetten.

Voor die tijd nog even wat winkelen in een kletsnat Den Haag. den-haag-mrt-2018-05Maar dat mocht de pret niet drukken. Velen waren er nog nooit geweest, een kleine verkenning is dan altijd leuk.
Om één uur naar het huis van de democratie, waar we werden opgewacht door Omar. Hij leidde ons die middag met veel enthousiasme door het aangeboden programma.

En korte uitleg, een spannende quiz, met tablets zelf je politieke voorkeur ontdekken
Een gps-speurtocht over het binnenhof met moeilijke of makkelijke vragen op bepaalde punten.

den-haag-mrt-2018-04Al spelenderwijs leer je het gebied snel kennen. En natuurlijk regen, veel regen. Gelukkig hadden ze voor ons paraplu’s geregeld.

Een bezoekje aan het gebouw van de Tweede Kamer stond vervolgens op het programma. De bekende screening en dan naar de publieke tribune. Hier vindt het dus plaats, de debatten tussen de minister en de Kamerleden. We waren bij een debat tussen de minister van landbouw, mevr. Schouten en een aantal Kamerleden , o.a. het noordelijk kamerlid voor de PvdA, dhr. Moorlag. Waar het over ging was je niet gelijk duidelijk, maar je gaf je ogen goed de kost. Wie zit waar en wie daar en waarom is de ene er wel  of de andere er niet. Allemaal vragen die Omar ons later in een mooie vergaderzaal wist te beantwoorden. En toen was het al weer half vijf. Het programma van drie uur was voorbij gevlogen. Het was interessant, afwisselend en met veel inter- actieve opdrachten. We hebben allemaal een beeld gekregen van het politieke spel. Het maakt je bewuster en nieuwsgierig om de politiek wat meer te volgen en later gerichter te kunnen stemmen. Daarbij beseffen dat ons staatsbestel nog niet zo slecht is en eigenlijk best wel transparant.

Na half vijf een rondje Binnenhof, het Torentje enz. voor de foto’s. Misschien nog een bekende politicus. En natuurlijk regen. Gauw naar Vapiano voor een lekkere pizza of bord pasta en dan om half zeven met de trein naar huis. den-haag-mrt-2018-01Natuurlijk in de regen. Kwart over negen droog uit de trein en dan nog op de fiets naar huis in de …….regen.

Een mooi dagje uit, ongemerkt veel geleerd, veel indrukken opgedaan. En met elkaar een hele dag optrekken en gezamenlijk eten is heel leuk.

Excursies zoals deze moeten deel uitmaken van het onderwijsprogramma.

Koos Papenborg

 

 

Percussie workshop november 2017van-donk-2017-02

Op 9 november was de bekende percussionist Jan van Donk op het OPDC aanwezig voor een workshop.

Op zijn eigen wijze liet hij de leerlingen de vele instrumenten zien en ervaren. Eerst hebben alle tweedejaars de voorstelling gevolgd en daarna alle eerstejaars leerlingen.

 

Schoolvoetbal mei 2017

Langs de zijlijn
Als administratief medewerker sta je een beetje langs de zijlijn van de school, tenminste zo ervaar ik dat zelf wel eens. Je kent wel bijna iedereen bij naam, maar hebt niet overal een gezicht bij. Dus toen de mail van mevrouw Kral voorbij kwam over het schoolvoetbal, dacht ik, ik ga maar echt eens langs de zijlijn staan. Op maandag 8 mei toen de jongens aan de beurt waren om hun sportieve kunsten te laten zien, was ik helaas verhinderd, maar er waren wel enkele andere collega’s aanwezig om de jongens aan te moedigen. Ze hebben, naar ik heb gehoord goed hun best gedaan, maar zijn geen ronde verder gekomen. De jongens die hun beste beentje hebben voorgezet waren: Jason R., Luc, Joey, Kylian, groepsfoto-meisjesteam-2017Dieks, Renzo, Jason W., Nieck, Nicky, Remco, Ricardo, Dominic, Emanuel, Martijn en Ruben.

Dinsdag 9 mei ben ik na schooltijd naar het sportpark aan de Meerdijk gereden. De meisjes waren net begonnen aan hun eerste wedstrijd. Het was koud door de harde oostenwind en de meisjes die als wisselspeelsters aan de kant stonden, bibberden in hun shirtjes met korte mouwen en hun korte broeken. Op het veld liepen de andere meisjes hun longen uit hun lijf om de tegenstanders het scoren te beletten, helaas het mocht niet baten, ze kregen meerdere doelpunten om de oren. Ook in de tweede helft nadat de wisselspeelsters erin waren gekomen lukte het niet om in het doel van de tegenstander te scoren. Wel lukte het om een eigen doelpunt te zetten, hilariteit alom.

Het was leuk om de meisjes sportief bezig te zien, ze hadden er zelf lol in en dat is het belangrijkste in sport. Op de teamfoto zie je op de onderste rij van links naar rechts: Kien, Sabrina, Jiu Mei en Emma. Op de bovenste rij van links naar rechts: Elianne, Sarah, Denissia, Celeste, Emmanuella en Romy.


Kerstactiviteiten december 2016

Op dinsdag 20 december hebben we onze kerst-1-2016-tntraditionele ‘activiteitendag’ voor de kerst-3-2016-tnkerstvakantie georganiseerd. De leerlingen uit klas 1 hebben de kerstmarkt voorbereid. Hun zelfgemaakte kerstartikelen hebben ze daarna op de markt in de school aan de man gebracht.

De tweedejaars leerlingen konden kiezen uit meerdere sportactiviteiten. De leerlingen hadden de keuze uit zwemmen, bowlen, ATB’en, paardrijden en skiën.
kerst-4-2016-tnkerst-2-2016-tn

    
Klas 1C1 op bezoek bij de Scholtenzathe te Klazienaveen-Noord

Dinsdag 19 april hebben we ’s morgens een landbouwbedrijf bezocht.

Het was erg interessant! Dit bedrijf is voortgekomen uit de voormalige agro-multinational W.A. Scholten.

Het bedrijf is nu in het eigendom van de zesde generatie. En één van de zevende generatie is een leerling 2016-scholtenzathe-1van klas 1c1. Wat is er nou mooier dan het bedrijf van je ouders te laten zien aan je klasgenoten en aan een paar docenten? We hebben een datum gepland, afspraak gemaakt, de excursie met de klas voorbereid en vervolgens zijn we op stap gegaan.

De vader van Marijn ontving ons hartelijk. Onder het genot van een kopje koffie of een beker frisdrank kregen we allerlei interessante informatie over het grote akkerbouwbedrijf, totaal 1000 ha (dat is 2 bij 5 kilometer).

Marijns vader vertelde hoe de computertechnologie zijn intrede heeft gedaan bij het bemesten, inzaaien enz.. Hij liet door middel van een duidelijke, door Marijn knap  gemaakte,  PowerPointpresentatie zien hoe dit gebeurt, welke geodata men gebruikt en dat alles via GPS-besturing een fijne afstemming op het land plaats vindt.

Nog onder de indruk van ongekende technologische mogelijkheden, waarbij o.a. overbemesting en de daarbij behorende uitspoeling ons werd 2016-scholtenzathe-5verduidelijkt, maakten we een ronde over het bedrijf.

Wat een goed georganiseerd bedrijf en wat een ruimte in de schuren. Een eigen werkplaats om al de machines te onderhouden en waar nodig te repareren. Een geavanceerd conserveringssysteem om de aardappels, uien, aardappelkisten goed te houden en dat zonder antispruitpoeder enz. Allemaal computertechnologie, de juiste ontluchtingssleuven enz.

Een bedrijf waar sprake is van goed ondernemerschap, het toepassen van de juiste technologie en verstand hebbend van de gewassen, die je verbouwt en de optimale toepassing van de gegeven grondsoort en klimaatfactoren voor de juiste verbouw. Toepassing van zonnepanelen, i.p.v. een enorme windmolen

2016-scholtenzathe-2Het bedrijf is o.a. gelegen aan één van de laatste, niet afgegraven hoogveengebieden, het Oosterse bos. Staatsbosbeheer wil dit graag conserveren, maar dat vraagt om o.a. een hoge waterstand. Dit botst natuurlijk met de agrariër, want deze heeft liefst een laag grondwaterpeil vanwege de zware machines en ook zijn de meeste gewassen niet dol op natte voeten. Hoe los je dit op.

Overleg  is de beste keuze. We leggen een brede buffersloot aan tussen het hoogveen en het lager liggend land. Dit beplanten we met bos, zodat het waterpeil geleidelijk verlaagd kan worden naar het gewenste peil voor het daar weer aangrenzende akkerbouw land.  Overleg, toepassen van kennis en de benodigde compensatie en alle partijen zijn tevreden.2016-scholtenzathe-3

In het aangeplante  bos zijn we daar nog als klas in de weer gegaan met de grondboor en een eenvoudig instrument  om de hoogte van de bomen te meten. Dit praktisch bezig zijn vonden de meeste leerlingen erg leuk.

We hebben echt van deze excursie genoten, de leerlingen hebben goed hun best gedaan om informatie op allerlei manieren te verzamelen. En volgens mij hebben ze weer op een andere, verrassende manier kennis opgedaan en ongemerkt zich weer verwonderd over hetgeen ons omringt.

De leerlingen enthousiast, maar ook de drie collega’s, Marjon, Olivia en Koos. We hebben met velen er nog over nagepraat. Zo zie maar verrassing en verwondering doet leven.

2016-scholtenzathe-6Misschien wel het leukste van zo’n uitstapje is de combinatie van beweging buiten school, het ontdekken van iets nieuws en lekker met de klas en een paar leerkrachten op stap. Het blijft je vaak langer bij dan het zoveelste lesje aardrijkskunde.

Al met al een zeer leerzame ochtend, vooral dankzij de goede voorbereiding door de mentor van Marijn en zijn vader.  Voor herhaling vatbaar.